Actie Noordrand "onder voorwaarden" akkoord met verlenging nachtperiode

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) lanceert het voorstel om de nachtperiode op de luchthaven van Zaventem te verlengen van 6 uur 's ochtends naar 7 uur. Dat is een eis die geregeld opnieuw opduikt, onder meer vanuit het Brussels gewest. Het voorstel van Wathelet kan volgens Actie Noordrand "goed nieuws" zijn. "Op voorwaarde dat men alles meerekent", zegt voorzitter Roger Vermeiren.

Het zijn ook vooral de vluchten tussen 6 en 7 uur die de Brusselse geluidsnormen overtreden en dus voor wrevel zorgen. Actie Noordrand stelt daarom drie bijkomende eisen: niet raken aan de bestaande beperking van het aantal vluchten (16.000), het behoud van de huidige lawaaibeperking op de vliegtuigen (maximum Quota Count 8) en het behoud van het huidige baan- en routegebruik voor de nacht.

"Als die drie zaken onveranderd ook tot 7 u blijven gelden, wat maar normaal zou zijn, is het goed nieuws dat de staatssecretaris dit nu nog op de federale agenda zet", zegt Vermeiren.

Ook cardioloog Marc Goethals steunt het voorstel voor een langere nachtperiode. "Er is intussen voldoende wetenschappelijk bewijs voor de schadelijke effecten van slaapverstoring. De meeste mensen en kinderen slapen nog tussen 6 en 7 u. Het is niet meer dan normaal dat vliegtuigen daar rekening mee houden. In een ideaal scenario komt er een Europese stop op alle nachtvluchten", aldus Goethals.