Arbeidsbelasting blijft hoogste in België

De belasting op arbeid is in België de hoogste van de 34 OESO-lidstaten. Dat blijkt uit het jaarlijkse "Taxing Wages"-rapport van de organisatie. In zo goed als alle onderzochte scenario's eindigt België bovenaan. De Belgische belastingdruk in 2013 is wel licht gedaald.

In 21 van de 34 OESO-landen is de inkomstenbelasting het afgelopen jaar wel gestegen. De opvallendste stijgingen in 2013 werden opgetekend in Portugal, Slovakije en de VS. Gemiddeld lag de inkomstenbelasting in 2013 op 35,9 procent, 0,2 procentpunt hoger dan in 2012. In België daalde de belastingdruk dan weer gemiddeld met 0,2 procentpunten: voor een éénverdiener met gemiddeld loon, zonder kinderen, daalt de druk van 56 procent naar 55,8 procent.

België staat op de derde plaats wat betreft het verschil tussen de belasting van éénverdieners en gezinnen met twee kinderen. Met 41 procent scoort België enkel lager dan, opnieuw, Griekenland (44,5 procent) en Frankrijk (41,6 procent). Het OESO-gemiddelde bedraagt 26,4 procent.