Brusselse brandweer dreigt met nieuwe protestactie indien overleg faalt

Indien er volgende week geen bevredigend akkoord gesloten wordt, plannen de Brusselse brandweerlui een nieuwe manifestatie op 22 april. Dat zegt Eric Labourdette, afgevaardigde voor de liberale vakbond VSOA.

Bij de Brusselse brandweer is er al enkele weken een administratieve staking. De vakbonden vragen voornamelijk het onmiddellijke ontslag van Chantal Jordan, de directeur-generaal van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH).

Een federaal bemiddelaarster hoort momenteel de verschillende partijen in het conflict. De vakbonden en de operationele leiding werden reeds gehoord, de autoriteiten worden nog verwacht. Indien het overleg op de klippen loopt, volgt er een nieuwe manifestatie op 22 april.

Volgens vakbondsman Labourdette zitten de drie vakbonden op dezelfde lijn. "We willen dat de Brusselse regering haar woord houdt. Sommige beloftes gaan al terug tot 2010."

Naast het ontslag van Jordan, die volgens hen aan de basis ligt van de verslechterde werkomstandigheden, vragen de vakbonden een operationeel kader dat volledig is: er moeten voor hen niet vijf maar zes nieuwe majoors gezocht worden.

Op 2 april was er reeds een manifestatie, toen enkele brandweerwagens van de kazerne naar het kabinet van minister-president Rudi Vervoort trokken. Indien het tot een nieuwe actie komt, zullen waarschijnlijk collega-spuitgasten uit Waals-Brabant en Luik met een delegatie deelnemen aan die actie.