Congolese vrijheidsstrijder en oud-minister Bomboko overleden

Justin-Marie Bomboko Lokumba, één van de pioniers van de Congolese onafhankelijkheid, is op 86-jarige leeftijd overleden in het UCL Saint-Luc ziekenhuis in Brussel. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reyners in een persmededeling.

Bomboko wordt beschouwd als één van de iconen van de Congolese politiek. Samen met Patrice Lumumba ondertekende hij de onafhankelijkheidsverklaring van Congo op 30 juni 1960.

Reynders erkent de positieve rol van Justin Bomboko tijdens de tumultueuze periode na de onafhankelijkheid van het land. Hij ontving hiervoor de decoratie van het Grootkruis in de Orde van de Kroon in 1963.

Justin-Marie Bomboko kon een reeks primeurs op zijn palmares schrijven. Zo was hij de eerste commissaris-generaal van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, en de eerste minister van Buitenlandse Zaken van Congo. Hij mocht zich ook de eerste Congolese afgestudeerde van de Université Libre van Brussel noemen in 1955. Van 1960 tot 1961 was hij de voorzitter van het College van Algemene Commissarissen.