Derde meer "kinderarbeid" in België

In ons land hebben vorig jaar 4.968 kinderen onder 15 jaar de toestemming gekregen om een centje bij te verdienen. Dat is ruim een derde meer dan in 2012, aldus Het Nieuwsblad. Het gaat vooral om acteurs, zangers, figuranten, foto-­ en cat­walkmodellen.
ERIC HERCHAFT

In principe mag wie jonger is dan 15 jaar niet werken, maar de federale overheidsdienst Werk kan individuele uitzonderingen maken voor bepaalde betaalde activiteiten. Vorig jaar maakten 4.968 jongeren gebruik van die regeling, tegenover 3.650 in 2012.

De toename is vooral opvallend bij jongeren die acteren of figureren in het theater, de opera en het circus. Ook het aantal deelnemers aan modedefilés steeg opvallend.

Volgens Kiki Vervloessem, de woordvoerster van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A), is er "meer en meer interesse om met jongeren te werken". "Ook de kinderen zelf zijn benieuwd om buiten de schoolmuren nieuwe talenten te ontdekken", klinkt het.

Wie kinderen wil tewerkstellen, moet zich aan een reeks regels houden. Zo mogen kinderen tot 6 jaar maximaal vier uur per dag werken. Voor de oudsten is dat acht uur. Er moeten ook verplicht pauzes worden ingelast. Het loon wordt op een geblokkeerde rekening geplaatst, waar het kind pas na zijn achttiende verjaardag aan kan.