Elke dag 90.000 Belgen naar de dokter

Het Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering (Riziv) noteerde vorig jaar 440.000 raadplegingen meer bij huisartsen dan in 2012. Dat bracht het totale aantal huisartsbezoeken op 33 miljoen, of 90.000 per dag. "Deze situatie is niet meer houdbaar", zegt viroloog-huisarts Marc Van Ranst in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.
Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

De toename in doktersbezoeken heeft te maken met het zware griepseizoen vorig jaar, de vergrijzing en de crisis. Dan zitten de wachtkamers sowieso voller, luidt het.

"Het succes van de huisarts is de vertrouwensrelatie die hij kan opbouwen met de patiënt", zegt Herman Moeremans, voorzitter van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen (SVH). "Maar door het hoge aantal raadplegingen dreigt het gevaar dat we minder tijd kunnen besteden aan elke patiënt."

De extra raadplegingen kosten de ziekteverzekering ook meer geld. Marc Van Ranst roept de volgende regering daarom op om "haarfijn na te gaan" welke kosten in de gezondheidszorg efficiënter kunnen. "Iedereen is het er al jaren over eens dat het zo niet verder kan. Maar niemand pakt de financiering echt aan."