Ga eens oefenen op een stemcomputer

De Vlaamse steden bereiden zich voor op de verkiezingen. Om het elektronisch stemmen makkelijker te maken, stellen de stadsbesturen van enkele steden stemcomputers ter beschikking waarop je kan gaan oefenen.

In 2006 werd voor de eerste keer in 143 Vlaamse steden elektronisch gestemd. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zijn er nieuwe stemcomputers, en dat veroorzaakte toen heel wat problemen en vertragingen. Dat kwam onder andere door problemen met de computers zelf, maar ook doordat heel wat mensen het niet gewoon waren om elektronisch te stemmen.

Heel wat gemeenten, waaronder Leuven, Herent, Kortrijk en Lovendegem organiseren daarom oefensessies met de stemcomputer. Bij de meesten staan er overal in de gemeente stemcomputers verspreid, zoals in de bibliotheek, in het Sociaal Huis (OCMW) en op andere openbare plaatsen. Het zijn meestal senioren en jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen die de computer al eens komen uittesten.

In Herent organiseren ze specifieke sessies. Zo was er afgelopen week een sessie waar ook de kloosterzusters van Veltem aanwezig waren. “De jongste deelnemer was al zeker de 75 gepasseerd. Voor deze groep mensen blijft elektronisch stemmen moeilijk en stresserend, en ze zijn dan ook heel blij dat we dit organiseren”, aldus Lien Wauters, beleidsmedewerker van de gemeente Herent.

lees ook