Geestelijke moeder van Adrian Mole is overleden

De Britse schrijfster Sue Townsend, vooral bekend van haar boeken over het leven van Adrian Mole, is op 68-jarige leeftijd overleden. Dat berichtten Britse media vrijdag. Ze overleed thuis na een korte ziekte.

Townsend schreef haar eerste boek, "The secret diary of Adrian Mole, aged 13 3/4", in 1982. Daarna volgden nog zeven boeken over het leven van Mole, waarvan de laatste verscheen in 2009. Hierin is Mole geen puber meer, maar een veertiger die lijdt aan prostaatkanker. Mole was een erg geliefd personage. Voor Townsend "weerspiegelde haar held haar ervaringen". De boeken zijn vertaald in bijna 30 talen.

Townsend werd geboren in Leicester in 1946. Ze had het grootste deel van haar leven gezondheidsproblemen. Ze leed aan diabetes, waardoor ze sinds 2001 blind was. In 2009 kreeg ze een nier van een van haar zonen. De schrijfster laat haar tweede echtgenoot en vier kinderen achter.

De acteur Stephen Mangan, die de rol van Adrian Mole speelde in een adaptatie op de BBC in 2001, noemde haar "een van de warmste, grappigste en verstandigste mensen die ik ooit heb ontmoet".