Homans: "Wij gaan niet voor een onafhankelijk Vlaanderen"

Na Filip Dewinter en Monica De Coninck strikte Bear Grills Liesbeth Homans (N-VA) in zijn auto. Het gesprek ging vooral over confederalisme, de ambities van Homans en het verschil met Vlaams Belang.

Homans is de derde politica die "Bear Grills van Antwaarpe" te pakken kon krijgen. Aangezien voorzitter Bart De Wever voorlopig niet wil ingaan op de vraag van Grills, vertegenwoordigt zij dus de N-VA.

Dit keer wordt het een nogal serieus gesprek, onder andere wanneer Homans het confederalisme uitlegt. "Wij merken als partij dat er weinig animo is om naar een onafhankelijk Vlaanderen te gaan. Na de zesde staatshervorming heeft het geen zin om nog een hervorming te doen, dus laat ons kijken welke staatsvorm het beste is. Dat is voor ons het confederalisme."

Homans haalt ook aan dat N-VA niet de enige is. "Ook CD&V en Open VLD hebben dat in hun programma staan, maar Open VLD is dat precies vergeten. Tot drie maanden geleden vond Gwendolyn Rutten dat een fantastisch idee."

Grills en Homans hebben het ook over de ambities van Homans. "Ik heb momenteel een heel leuk mandaat als voorzitter van het OCMW, en bovendien hebben we een fantastische burgemeester. Bart blijft burgemeester."

Wanneer het gaat over de aanslepende regeringsvorming in 2010, gaat Homans even de mist in. Volgens haar is de bijnaam van Joëlle Milquet (CDH), Madame Non dan ontstaan. Dat was eigenlijk drie jaar eerder, ook tijdens de federale regeringsvorming.

Om af te sluiten toonde Homans nog eens het verschil aan tussen N-VA en Vlaams Belang. "Wij erkennen dat Antwerpen een multiculturele stad is, maar er zijn voorwaarden voor iedereen die naar Antwerpen komt. Bijvoorbeeld Nederlands leren. Dat is niet zo bij het Vlaams Belang."

lees ook