Huysentruyt en Diabetes Liga overleggen na klachten over kookprogramma

Piet Huysentruyt en de Diabetes Liga hebben samengezeten over de vragen die de vereniging krijgt naar aanleiding van Huystentruyts kookprogramma "Smakelijk" op Vier. Dat staat te lezen in een gemeenschappelijke verklaring. Het overleg kwam er nadat de Liga in De Standaard en Het Nieuwsblad haar bezorgdheid had geuit over het kookprogramma waarin de kok, die zelf lijdt aan diabetes 2, gezonde maaltijden promoot.

Het overnemen van de suggesties van de sterrenchef zou de gezondheid van sommige diabetespatiënten schaden. Niet elke vorm van diabetes is immers gelijk. Zo bereidt Huysentruyt in zijn programma vooral koolhydraatarme maaltijden, terwijl diabetespatiënten die insuline spuiten net koolhydraten nodig hebben.

Zowel de Diabetes Liga als de zender Vier benadrukken nu dat het kookprogramma met Piet Huysentruyt rond gezonde voeding voor iedereen draait, en niet in het bijzonder voor diabetici of mensen die een specifiek dieet volgen.

Huysentruyt zelf laat weten "zeker niet de bedoeling te hebben om mensen die aan een bepaalde ziekte lijden te vertellen wat en hoe ze moeten eten". Directeur Stijn Deceukelier van de Diabetes Liga voegt daaraan toe dat "mensen met diabetes baat hebben bij een gezonde en evenwichtige voeding maar dat moeten inpassen in hun behandeling".

Beide partijen hebben aangegeven de komende tijd contact te blijven houden om eventuele misverstanden te voorkomen. Mensen met vragen over voeding en diabetes kunnen steeds contact opnemen met de Diabetes Infolijn op 0800/96333.