Jan Lauwers wint Gouden Leeuw op de Biënnale van Venetië

Theatermaker Jan Lauwers krijgt voor zijn hele oeuvre de Gouden Leeuw Lifetime Achievement Award in de categorie theater op de Biënnale van Venetië. Dat heeft directeur Paolo Baratta van de Biënnale bekendgemaakt. Landgenoot en collega Fabrice Murgia ontvangt de Zilveren Leeuw, voor zijn waarde als theatervernieuwer.

De twee theatermakers zijn meteen de eerste twee Belgen die op de Biënnale van Venetië in de prijzen vallen in de categorie theater.

Jan Lauwers is vooral bekend van zijn theaterwerk met het gezelschap Needcompany, dat hij mee oprichtte in 1986. Daarnaast is hij ook beeldend kunstenaar. Hij kreeg al vaker onderscheidingen. Zo won hij in 1989 de Mobil Pegasus Preis in Hamburg en in 1999 de Obie Award in New York. In 2006 kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap Cultuur in de categorie toneelliteratuur. In 2012 werd Lauwers bekroond met het Gouden Ereteken voor Verdienste aan de Republiek Oostenrijk. Zijn theaterwerk werd de afgelopen jaren al meermaals gepresenteerd op de Biënnale van Venetië.

De Waalse theatermaker Fabrice Murgia is zowel acteur als regisseur bij de in 2008 opgerichte compagnie Artara. Met onder meer theaterstukken als "LIFE:RESET: Chronique d'une ville épuisée", een bevreemdend theaterstuk over eenzaamheid in de grootstad en de vlucht in virtuele realiteiten zoals die van "Second life", bewees Murgia al ruimschoots zijn waarde als theatermaker.

De theatereditie van de Biënnale vindt dit jaar plaats van 30 juli tot 10 augustus.