Kernenergie blijft belangrijk voor Japanse regering

De Japanse regering heeft een nieuw energieplan goedgekeurd dat het gebruik van nucleaire energie verdedigt. Een deel van de publieke opinie staat hier nog steeds afkerig tegenover na de ramp met de reactor in Fukushima. Dit plan veegt ook de beslissing van de vorige regering om het gebruik van nucleaire energie af te bouwen van tafel.
AP2012
Minister Toshimitsu Motegi

De beslissing komt er enkele dagen nadat de eerste bewoners van de regio rond Fukushima naar hun huizen zijn teruggekeerd.

Premier Abe vindt dat kernenergie belangrijk is voor de stabiliteit van de elektriciteitsvoorziening. De regering zal binnenkort voorbereidingen treffen om enkele reactoren opnieuw op te starten nadat ze een strenge veiligheidskeuring hebben doorstaan.

Toch staat in het plan ook dat de afhankelijkheid van kernenergie moet verminderd worden en dat er op zoek moet gegaan worden naar nieuwe energiebronnen. "We kiezen voor een energievoorzieningssysteem dat realistisch, pragmatisch en gebalanceerd is", zei de Japanse minister van Handel en Industrie Toshimitsu Motegi (foto boven).

Het is de eerste energienota in Japan sinds de kernramp bij Fukushima, ruim drie jaar geleden. In de nasleep ervan werden de 48 kernreactoren van het land stilgelegd.

AP2013