KISS: "Voor onze fans is dit de rechtvaardiging"

De flamboyante rockers van KISS, grungeband Nirvana, de Britse singer-songwriter Peter Gabriel en Cat Stevens zijn gisteren opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. KISS heeft jaren mogen wachten om opgenomen te worden in de Hall of Fame en stak dat tijdens de ceremonie ook nog eens door aan de organisatie: "Mensen kopen albums, de mensen die stemmen voor de Hall niet."
www.akmgsi.com

Bij KISS werden enkel de originele bandleden geëerd, waardoor huidige leden Eric Singer en Tommy Thayer uit de boot vielen. Zij stonden niet op het podium, maar zaten in het publiek.

"We staan hier nederig", reageerde stichter Gene Simmons op de huldiging. Gitarist Tom Morello benadrukte -en gaf daarmee een sneer naar de organisatie van de Hall of Fame- dat KISS "nooit een band is geweest voor criticasters maar wel een band voor het volk". Ook frontman Paul Stanley was duidelijk: "Voor de fans is dit de rechtvaardiging. De mensen kopen albums, de mensen die stemmen voor de Hall niet."

"Nooit gedacht podium te delen met KISS"

Cat Stevens en Peter Gabriel traden op tijdens de ceremonie in Brooklyn. Gabriel (ex-Genesis) bracht "Digging in the dirt" en "In your eyes". "Muziek kan je je zo laten voelen dat je leeft. Het doet je eraan denken dat de wereld een betere plaats zou moeten zijn, en het maakt je bijwijlen heel, heel gelukkig", zei Gabriel.

Stevens, die zich tot de islam heeft bekeerd en tegenwoordig door het leven gaat als Yusuf Islam, gaf toe dat hij nooit gedacht had ooit het podium te delen met KISS.

"Ik wou dat Kurt hier was"

Voor Nirvana kwamen de twee overblijvende bandleden, Krist Novoselic en Dave Crohl, aan het woord. Zij kregen een knuffel van Courtney Love, de weduwe van Kurt Cobain. Hij pleegde twintig jaar geleden zelfmoord. "Ik wou dat Kurt hier was", liet Love zich ontvallen.

Michael Stipe (ex- R.E.M.) bracht hulde aan de populaire grungeband uit de jaren 90. Hij zei dat de bandleden echte artiesten waren, niet alleen muzikanten. "Dit was geen popmuziek. Het was iets grootser dan dat."

AP2014