Minder Belgen werken deeltijds

Het aantal Belgen dat deeltijds werkt, is vorig jaar afgenomen. Dat kopt de krant De Tijd. Het is voor het eerst sinds 2007 dat er minder landgenoten een deeltijdse baan hebben.

In 2013 had 24,7 procent van de werkende bevolking in België een deeltijdse baan. In 2012 was dat nog 25,1 procent. Tussen 2007 en 2012 steeg het aantal deeltijds werkenden fors.

Dat er nu een einde komt aan die stijging heeft te maken met een mindere toename van het aantal werkende vrouwen, zegt onderzoekster Karen Geurts van de KU Leuven in De Tijd. "Het aantal vrouwen dat naar de arbeidsmarkt trekt, stijgt minder sterk dan vroeger. Dat heeft te maken met de vertraagde aanwervingen in de dienstensector en bij de diverse overheden. Die vertraging heeft gevolgen voor de deeltijdse arbeid."

Ook de economische crisis zou een oorzaak zijn van de daling. Vooral de uitzendsector werd getroffen door de crisis en laat dat nu net een sector zijn die met veel deeltijdse contracten werkt. Bovendien nam de regering-Di Rupo enkele besparingsmaatregelen waardoor deeltijds werken minder interessant werd.

In de Europese Unie steeg het aantal deeltijds werkenden wel, maar toch zit ons land nog boven het Europese gemiddelde van 20,3 procent.