Nieuw gezondheidsproject in Brusselse kinderdagverblijven

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) heeft het project "Gezonde voeding en beweging in kinderdagverblijven in Brussel" voorgesteld. Dat zal Nederlandstalige kinderdagverblijven in de hoofdstad ondersteunen bij het uitwerken van een kwaliteitsvol voedings- en bewegingsbeleid. VIGeZ biedt vormingen aan en tools om een concreet actieplan op te stellen en te communiceren met de ouders.

"22 procent van de Belgische kinderen en 27 procent van de Brusselse kinderen tussen 5 en 9 jaar heeft te kampen met overgewicht", aldus Brussels minister voor Welzijn, Gezondheid en Gezin Brigitte Grouwels (CD&V). De oorzaak voor dat hoge cijfer in Brussel is volgens haar de stedelijke omgeving, waarin het niet altijd evident is om voldoende te bewegen. Maar ook de socio-economische situatie speelt een rol. "Het dagelijkse leven in het kinderdagverblijf heeft een belangrijke invloed op de leefgewoonten van jonge kinderen en ouders. Als kinderen tijdens de eerste levensjaren gezond eten, is de kans groter dat deze trend zich voortzet in hun verdere leven."

De basis van het project is een stappenplan voor verantwoordelijken van kinderdagverblijven om een beleid op te starten of te optimaliseren rond gezonde voeding en beweging. In het project zijn vormingen voor coördinatoren en personeel inbegrepen, een draaiboek om stap voor stap tot een actieplan te komen en middelen om de communicatie met de ouders te vergemakkelijken.

Het project, in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en Logo Brussel, werd uitgetest in 9 kinderdagverblijven. In juni wordt het beschikbaar gesteld voor de zowat 90 Nederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel. Minister Grouwels maakte 60.000 euro vrij.