Nieuwe minister van Gezondheidszorg na turbulente start Obamacare

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Sylvia Mathews Burwell aangesteld als nieuwe minister van Gezondheidszorg. Burwell was tot nu toe directrice van begroting. Ze vervangt Kathleen Sebelius, die de prijs betaalt voor de chaotische start van "Obamacare", de ziekteverzekering die kadert in de omstreden gezondheidshervorming van president Barack Obama.
Nicholas Kamm/AFP

De lancering van Obamacare verliep moeilijk door problemen met de aanmeldingswebsite. Die werden pas na maanden overwonnen. Uiteindelijk werd eind maart toch het vooropgestelde aantal van zeven miljoen aanmeldingen gehaald.

Op dit moment zijn iets meer dan 7 miljoen Amerikanen ingeschreven op "Obamacare". De Amerikaanse overheid had zeven miljoen aanmeldingen als doel gesteld voor het eerste jaar. De deadline voor de inschrijvingen voor dit jaar is maandag om middernacht verlopen.

Op een persconferentie looft Obama het werk van Sebelius, die de ministerpost al vijf jaar bekleedde.