Ook N-VA hoeft geen "miserietaks"

Na de uitspraken van Open VLD en SP.A, laat ook N-VA weten achter de afschaffing van de verdeeltaks te staan. De partij had enkel het compromis over de verdeeltaks aanvaard om de begroting en de sociale uitgaven in evenwicht te houden. Maar elke lastenverlaging is meer dan welkom, aldus N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. CD&V houdt de boot nog even af.

N-VA is naar eigen zeggen verbaasd dat SP.A nu pleit voor de afschaffing van de verdeeltaks. "Zij waren in 2012 juist vragende partij voor die lastenverhoging. Wij hebben dat compromis dan weer aanvaard om de begroting in evenwicht te houden en de sociale uitgaven te beschermen", aldus Weyts. "Maar elke lastenverlaging kan vanzelfsprekend op onze steun rekenen. Alleen vraag ik mij af of de SP.A wel degelijk de belastingen wil verlagen. Dat blijkt alleszins niet uit hun voorstellen."

Wanneer bij een scheiding de ene partner het huis overkoopt van de andere, moet die daar 2,5 procent belastingen op betalen. Die heffing wordt de verdeeltaks, of ook de "miserietaks" genoemd. Vóór augustus 2012 was die slechts 1 procent.

CD&V spreekt zich nog niet duidelijk uit. Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel pleit in De Standaard voor een volledige hervorming van de registratierechten. "De registratierechten moeten meer flexibiliteit toelaten en ervoor zorgen dat iedereen een huis kan kopen. Natuurlijk zijn we bereid om ook de verdeeltaks ook te bekijken. Maar het is duidelijk dat de volgende regering geen cadeaus zal kunnen uitdelen."

Resolutie

Oppositiepartij Open VLD dient nu een voorstel van resolutie in om de taks af te schaffen. Dat meldt Lode Vereeck (Open VLD). "Ik roep de Vlaamse regering op te stoppen met op elkaar te vitten en zich achter ons voorstel te scharen. De mensen hebben geen boodschap aan het geruzie. Er is nu een parlementaire meerderheid voor de afschaffing. Laat ons dat dan ook doen", aldus Vereeck.

lees ook