Paus vraagt vergiffenis voor kindermisbruik door geestelijken

Paus Franciscus heeft vergiffenis gevraagd voor het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken. Hij omschrijft het misbruik als "een morele beschadiging, uitgevoerd door de mannen van de Kerk" en belooft dat er sancties zullen opgelegd worden. Waarnemers noemen zijn uitspraken de scherpste tot nu in de zaak van het misbruik in de Kerk.
GABRIEL BOUYS

Vorige maand verdedigde de paus de Rooms-Katholieke Kerk nog na een kritisch rapport van het Comité voor de Rechten van het Kind van de VN. "De Katholieke Kerk is misschien de enige publieke instelling die op een doorzichtige en verantwoordelijke manier gereageerd heeft. Niemand heeft meer gedaan. En nochtans is de Kerk de enige die aangevallen wordt", zei Franciscus toen. Het rapport verweet het Vaticaan onder meer dat het de kerkelijke onderzoeken geheim had gehouden.

"We blijven dit probleem op een ernstige manier aanpakken", benadrukte de paus nu tijdens een ontmoeting met een katholieke niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor kinderen. "We moeten nog strenger zijn." Hij zei ook dat hij "zich genoodzaakt voelde om persoonlijk vergiffenis te vragen voor de schade die sommige priesters veroorzaakt hebben door kinderen te misbruiken".

Vorig jaar richtte de paus een commissie op om de hulp voor kinderen die misbruikt zijn door geestelijken beter te organiseren. Eerder dit jaar verstrengde hij ook de wetten van het Vaticaan omtrent kindermisbruik en de bestraffing ervan.