PVDA wil 4,8 miljard in gezondheidzorg heroriënteren

De PVDA wil voor 4,8 miljard euro besparen op een aantal posten in de gezondheidszorg en wil dat geld gebruiken om de zorg betaalbar of zelfs gratis te maken voor zijn die het echt nodig hebben. Dat staat in het gezondheidsplan van de partij, dat Dirk Van Duppen heeft voorgesteld.

"Gezondheidszorg mag geen koopwaar zijn”, zegt Dirk Van Duppen. “Het is een basisrecht. Mensen met de minste middelen hebben het meest behoefte aan gezondheidszorg."

De PVDA wil minstens 1,5 miljard euro besparen dor de veralgemening van het kiwimodel, waarbij de overheid alleen het goedkoopste middel met werkbare bestanddelen terugbetaalt. Door een gelijkaardige werkwijze voor de aankoop van medische apparatuur wil de partij nog eens minstens 0,5 miljard besparen. De afschaffing van het systeem van betaling per medische prestatie en de vervanging van het systeem van de ereloonsupplementen door het betalingssysteem in de universitaire ziekenhuizen moet nog eens 2,8 miljard opbrengen. 

Daar tegenover staat dat raadplegingen bij de huisarts gratis moeten worden, dat de remgelden en de supplementen voor ziekenhuispatiënten verdwijnen. Kostprijs: zo'n 385 miljoen euro. Daarnaast zijn er uiteraard de goedkopere geneesmiddelen, plus extra hulp voor kankerpatiënten en extra geld voor de vergrijzing.

"De uitgavenzijde is niet tot in detail uitgewerkt", geeft Van Duppen toe. "Maar we willen vooral laten zien dat we miljarden kunnen besparen zonder aan kwaliteit in te boeten."

lees ook