Rijksmuseum wil tussen nu en tien jaar uitbreiden

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam wil graag uitbreiden. Dat heeft hij gezegd in het Algemeen Dagblad en bevestigd op Radio 1 in Nederland. Hij vindt dat er meer ruimte nodig is voor kunstwerken uit de vorige eeuw. Binnen nu en tien jaar denkt hij aan een paviljoen of extra vleugel.

"De collectie 20e eeuw, nieuw in het Rijksmuseum, is groeiende. De komende jaren zal nog veel worden gekocht en geschonken. Ik acht het niet ondenkbaar dat er een uitbreiding, een paviljoen of vleugel, aan het gebouw nodig is om de objecten uit de vorige eeuw goed te blijven etaleren. Als het huis niet groter is dan het is, dan zit er maar één ding op: uitbreiden", legt Pijbes uit. 

Het Rijksmseum ging vorig jaar na tien jaar verbouwen opnieuw open, en met succes. Het museum kreeg in 2013 maar liefst 2,2 miljoen bezoekers over de vloer. Onlangs stond het Rijksmuseum in de schijnwerpers met het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij hield er halt tijdens zijn doortocht aan de Lage Landen. De beelden van Obama voor het schilderij "De nachtwacht" van Rembrandt gingen de wereld rond.

Sinds de opening ontvangt het Rijksmuseum op sommige dagen meer dan 12.000 bezoekers. "Een gekkenwerk", noemt Pijbes het. "Op sommige momenten is het gebouw te klein." Pijbes benadrukt dat bij een uitbreiding het museum niet gesloten wordt.