Rusland weigert Janoekovitsj uit te leveren aan Oekraïne

Oekraïne heeft al herhaaldelijk om de uitlevering gevraagd van oud-president Janoekovitsj, maar Rusland houdt het been stijf. "Janoekovitsj is nog steeds de enige echte legitieme president", klinkt het. Volgens Moskou zijn de anti-Russische gevoelens in West-Oekraïne dan weer een gevaar voor de stabiliteit en vrede in Europa. De onrust in het oosten van het land is intussen nog niet van de baan.
AP2011

De nieuwe Oekraïense autoriteiten zijn al sinds eind februari bezig om de uitlevering van oud-president Janoekovitsj rond te krijgen. Toen ruilde hij Kiev in voor Moskou. Rusland is echter nog steeds niet van plan om hem uit te leveren. "We zien daar geen enkele reden toe. Voor ons blijft hij de enige, legitieme president", zo klinkt het

Jatsenjoek wil onrustige oosten bedaren

Vandaag reisde de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek naar Donetsk in de hoop de gemoederen daar te bedaren. Gewapende pro-Russische betogers bezetten daar nog altijd enkele overheidsgebouwen. Geen enkele vertegenwoordiger van de manifestanten, die al sinds zondag gebouwen bezetten en een referendum over de aanhechting bij Rusland eisen, was tot een gesprek bereid.

Jatsenjoek had wel gesprekken met de burgemeester en de lokale autoriteiten, en ook met economische vertegenwoordigers als Rinat Akhmetov, een van de rijkste mensen van Oekraïne. Hij is al even een voorstander van een pro-Russische regering. Jatsenjoek liet weten dat hij vooral "een goede balans wil vinden tussen het machtscentrum en de regio's" en dat hij niet wil raken aan wetten die het statuut van andere officiële talen dan het Oekraïens regelen. "Niemand zal gestraft worden omdat hij een frequent gebruikte taal spreekt", zo klonk het.