Spaargeld PVDA bij grootbanken BNP Paribas Fortis en Rabobank

Wat doen de partijen met hun spaargeld? Knack zocht het antwoord op die vraag en kwam er onder meer op uit dat de linkse PVDA geld heeft staan bij grootbanken als BNP Paribas Fortis en Rabobank. Enkel CD&V en N-VA doen naast sparen ook aan beleggen.
PVDA-voorzitter Peter Mertens

De N-VA heeft momenteel 10 miljoen euro staan op zicht-, spaar- en termijnrekeningen, zo blijkt. Daarnaast heeft de partij 5 miljoen euro belegd in een fonds dat wordt beheerd door KBC Institutional Asset Management. "In 2011 en 2013 groeide die portefeuille een dikke 3 procent, in 2012 zelfs 9 procent, zegt algemeen directeur Piet De Zaeger aan Knack.

Open VLD belegt niet met overheidsgeld, luidt het. De liberalen hebben nog wel 1,4 miljoen euro zitten in een fonds waar de kapitaalsinleg gegarandeerd is en er staat 9 miljoen op zicht- en termijnrekeningen. Ook SP.A belegt niet, "om principiële redenen". De partij heeft haar spaargeld (alles bij elkaar zo'n 13 miljoen euro) staan op termijn- en spaarrekeningen.

Hetzelfde verhaal bij Vlaams Belang. De partij beschikt over bijna 9 miljoen die onmiddellijk beschikbaar is en 3 miljoen die vastligt. Ook dat geld staat op spaar- en termijnrekeningen. Groen heeft eveneens geen beleggingen. 2 miljoen euro staat op een spaarrekening bij de ethische bank Triodos.

CD&V belegt wel en heeft bijna 1,5 miljoen in klikfondsen geïnvesteerd, beleggingsfondsen waarbij de winst op bepaalde momenten wordt "vastgeklikt", zodat je die niet meer kan verliezen. De chistendemocraten beschikken voorts over 6 miljoen die onmiddellijk beschikbaar is. 1,5 miljoen euro staat op termijnrekeningen.

Opmerkelijk is ten slotte dat de PVDA haar geld staan heeft op spaarrekeningen bij BNP Paribas Fortis en Rabobank. De linkse partij haalt nochtans vaak scherp uit naar de grootbanken en zit er zelf schijnbaar verveeld mee, want aan Knack laten ze weten dat "de partij haar naam liever niet verbonden ziet aan bepaalde banken".

lees ook