Theatermaker Chokri Ben Chikha kandidaat-minister

In een open brief aan de partijvoorzitters van de democratische partijen stelt theatermaker Chokri Ben Chikha zijn kandidatuur als onafhankelijk minister van Cultuur. Het is er hem vooral om te doen cultuur prominenter op de agenda te zetten.

"Ik wil een aantal vraagtekens plaatsen", zegt Chokri Ben Chikha. "In politieke debatten gaat het vooral over economie, werk, pensioenen, gezondheidszorg, justitie, enz... Voor mij is dit een manier om cultuur op de agenda te zetten."

Chokri Ben Chikha is een geëngageerd theatermaker. "Cultuur wordt te veel als een luxeproduct beschouwd", vindt hij. "Stel dat het omgekeerd is en dat het leidt tot bewustvorming bij de mensen." Hij gruwt van de polarisering in de maatschappij. "Voor of tegen de N-VA, voor of tegen de migranten... Cultuur kan misschien de vertrouwensbreuk tussen de mensen herstellen."

Dan maar actief worden in de politiek en er iets aan proberen te doen? "Het gebeurt wel dat experts worden gevraagd als bijvoorbeeld minister van Economie, dus waarom geen expert als minister van Cultuur? Ik ben géén clown, ik heb wel een missie."

Chokri Ben Chikha wil naar eigen zeggen niet blijven toekijken vanop de zijlijn. Zijn open brief aan de partijvoorzitters is intussen al door meer dan 230 enthousiastelingen ondertekend.

lees ook