Volgende week vierpartijenoverleg over Oekraïne

Op 17 april vindt in Genève een vierpartijenoverleg plaats omtrent de crisis in Oekraïne, dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De deelnemers aan het overleg zijn Oekraïne zelf, Rusland, de Europese Unie en de VS, voor wie minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Genève afreist.
AP2014

"De Verenigde Staten hebben zich geëngageerd om de internationale gemeenschap te mobiliseren Oekraïne te steunen en de Oekraïense bevolking te helpen om een stabiel en democratisch land op te bouwen", luidt het in een mededeling van het ministerie.

Behalve Kerry zullen ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, diens Oekraïense ambtgenoot Andrej Dechtchitsa en Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, aan het overleg deelnemen.

Eerder had Rusland gezegd dat bij dergelijk overleg ook de betrokken regio's in Zuid- en Oost-Oekraïne betrokken moesten worden.