"Ik heb me meteen ingedekt door me als comedian te profileren"

Het Antwerpse internetfenomeen "Bear Grills", dat onlangs in zijn wagen het gesprek aanging met onder meer Liesbeth Homans (N-VA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) wil naar eigen zeggen de mensen een politiek bewustzijn schoppen. "Ik breng het politieke debat terug tot de essentie, maar ik heb me meteen ingedekt door me als comedian te profileren", zegt hij in Gazet van Antwerpen.
"Dewinter heeft 30 jaar op mij gekakt, nu heb ik teruggekakt."

Rachid Abourig, alias "Bear Grills van Antwaarpe", startte eind januari met het posten van enkele humoristische filmpjes van zichzelf op Facebook. Daarin besprak hij onder andere de situatie in Oekraïne en het vieren van 50 jaar migratie. Hij werd een heus fenomeen toen hij in een van zijn filmpjes op Facebook, waar hij intussen ruim 40.000 volgers heeft, hard van leer trok tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Zijn filmpjes werden meer en meer maatschappijkritisch, "en omdat ik niet kon inschatten wat de consequenties waren, heb ik me meteen ingedekt door me als komieker te profileren", zegt hij in Gazet van Antwerpen. "Terwijl ik die titel haat. Ik ben ook helemaal geen comedian, maar het was niet meer dan een strategische keuze. Als comedian heb je in België immers carte blance, je komt met alles weg. Natuurlijk, je zegt het toch maar voor de grap."

Van een maatschappijkritische invulling evolueerden zijn filmpjes naar een politieke, en intussen ging hij in zijn wagen ook het gesprek aan met enkele Antwerpse politici: minister van Werk Monica De Coninck (SP.A), Liesbeth Homans (N-VA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang). "Dewinter heeft 30 jaar op mijn kop zitten kakken. Terwijl ik Vlaming ben, Vlaming! Ik heb nu teruggekakt, alleen vind ik het erg dat de jeugd van vandaag nog zo'n discours moet aanhoren."

"Ik breng politieke debat terug tot zijn essentie"

Dat de moeder der verkiezingen zit aan te komen, speelt uiteraard mee in zijn keuze voor politiek getinte filmpjes. "Niemand weet waar de partijen echt voor staan. Mensen stemmen op een partij zonder pakweg vijf van haar standpunten te kennen. Ik wil dat de kiezer weer weet waar de politiek vandaag om draait."

Volgens Bear Grills heeft de "gewone mens" helemaal niets aan de politieke debatten op tv. "Die gaan over moeilijke dossiers waar niemand iets van begrijpt. Wanneer ik politici ontvang, stel ik simpele vragen over onderwerpen waar de gewone burger mee zit. Ik breng het politieke debat terug tot zijn essentie."

lees ook