"We worden constant aangevallen door cyberterroristen"

"We worden constant aangevallen, maar we kunnen de cyberaanvallen nog steeds weerstaan", zegt generaal Eddy Testelmans - de topman van de militaire inlichtingendienst ADIV - in een opvallend openhartig interview in Le Soir. "Zelfs als die aanvallen uit pakweg Peking komen."

Het gebeurt niet zo vaak dat hooggeplaatste militairen in interviews over zaken van staatsbelang spreken. Het interview met Eddy Testelmans (kleine foto) - de topman van de militaire inlichtingendienst ADIV - in Le Soir is dan ook opvallend te noemen. Volgens hem ligt ons land - digitaal althans - voortdurend onder vuur. "Voorlopig kunnen we de aanvallen nog steeds weerstaan, maar gemakkelijk is dat niet", zegt hij.

Het blijft wel verwonderlijk dat ons land er zo goed in slaagt om zijn mannetje te staan op cybergebied. Volgens Testelmans worden er erg weinig middelen voorzien voor cyberbeveiliging. "Onze apparatuur is een pak goedkoper dan andere wapensystemen", klinkt het. "Jaarlijks blijven wel enkele miljoenen euro's nodig om up-to-date te blijven."

Het is volgens de militair vaak niet gemakkelijk om te achterhalen wie er precies achter de aanvallen zit. Bij de meeste cyberaanvallen wordt via allerlei omwegen gewerkt. "We kunnen vertrekken bij een server in Mongolië die dan verwijst naar een server in Irak en uiteindelijk de ganse wereld aandoen zonder uiteindelijk de echte daders van de aanval te lokaliseren."

Ook een digitale tegenaanval behoort theoretisch tot de mogelijkheden. "Er is een juridisch kader dat zo'n tegenaanval regelt", zegt hij in de krant. "De gevolgen van zo'n tegenaanval zouden wel enorm zijn." In de praktijk zit zo'n tegenaanval er dus voorlopig niet aan te komen zolang er geen sprake is van een echt gewapend conflict.

BELGA/VANLATHEM