Is er bloemiste aan Maggie De Block verloren gegaan?

In de weekendkatern "Magazine" van Het Nieuwsblad vertellen zes Vlaamse politici over de droomjob die ze oorspronkelijk voor ogen hadden. En dat was duidelijk niet die van een politicus. Wist u dat N-VA-voorzitter Bart De Wever vóór zijn politieke loopbaan les geschiedenis gaf en dat staatssecretaris Maggie De Block gefascineerd is door bloemen en wel graag als bloemiste had gewerkt.

De vader van Bart De Wever liet hem en zijn broer kennismaken met geschiedenis. Later gaf De Wevers leraar Latijn hem de liefde voor het vak mee. "Net als mijn broer heb ik aan de unief geschiedenis gestudeerd. Tijdens mijn doctoraatsstudie mocht ik af en toe lesgeven en studenten begeleiden. Jongeren stimuleren om er voor te gaan en resultaten te halen die ze aanvankelijk niet voor mogelijk hielden. In die periode heb ik er meermaals over de streep getrokken en dat gaf een geweldig gevoel", legt De Wever uit. Hij overweegt om na de politiek weer les te gaan geven.

Open VLD'ster Maggie De Block is dan weer gefascineerd door bloemen. "Als student wilde ik al bloemen op mijn kot. En ik heb dat nog. Ik heb altijd bloemen in huis en vroeger ook in mijn praktijk. Het is ook het enige wat ik, naast een goede koffiemachine, gevraagd heb op mijn kabinet", zegt de staatssecretaris voor Migratie en Asiel. "Je moet eens nagaan hoe een bloem in elkaar zit. Ik kan daar lang naar kijken en ik denk dat het zalig is om er dag in, dag uit tussen te staan. Het beïnvloedt je stemming. Het mooiste interieur heeft geen ziel zonder bloemen."

Johan Vande Lanotte (SP.A) bekent dat hij, toen hij nog studeerde, heeft meegedaan aan een examen voor sportjournalist bij de toenmalige BRT. Hij slaagde wel voor de test van algemene kennis en de stemtest, maar een slechte verhandeling dwarsboomde zijn plannen. Liefst van al had Vande Lanotte de koers gedaan. "Ik ben zo opgegroeid. Mijn ouders keken naar de koers. Mijn kinderen kijken ook. Er zijn mensen die zeggen: dat duurt te lang, er gebeurt niet veel, maar ik zie vooral de heroïek." Volgens de SP.A'er had hij sportjournalistiek wel gekund. "Aan de aankomst de juiste persoon te pakken krijgen, lijkt me ook spannend. Kan ik dat? Aan een politicus mag je niet vragen of hij met zijn ellebogen kan werken. (lacht) Maar ik denk het wel."

Minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) was bijna sportleerkracht geworden. "Ik heb lang getwijfeld tussen sportkot en rechten. Iets in mij -ik weet nog steeds niet wat- heeft me tegengehouden. Maar het heeft geen haar gescheeld. En soms denk ik nog: had ik het niet moeten doen? Een goede sportleerkracht is niet iemand die in alles wil uitblinken met zijn leerlingen, maar een die iedereen kan laten meedoen. Wie geen handstand durft te maken, moet dat ook niet doen, maar je kunt leerlingen wel verder brengen dan ze ooit zelf hadden geloofd."

Uitbaatster van een theehuis, dat was de droomjob van Meyrem Almaci, de fractieleidster van Groen in de Antwerpse gemeenteraad. "Een plek die op mijn manier is ingericht, waar de muziek speelt die ik graag hoor en waar ik de dingen kan serveren die ik lekker vind. Als je er veel van jezelf inlegt, kan het een plek zijn met een ziel, waar mensen zich goed voelen. Ik denk dat je er ook je creativiteit in kwijt kunt. Food pairing, die thee met die taart. Het spreekt voor zich dat ik vooral met biologische producten zou werken." Ook Almaci zou na de politiek zichzelf best zien als "Mevrouwtje Theelepel".

Er zit een brandweerman in minister-president Kris Peeters (CD&V). "Ik ben altijd door de brandweer gefascineerd geweest. Er was een kazerne in Puurs, waar ik ben opgegroeid. De laatste jaren heb ik de brandweer regelmatig aan het werk gezien bij enkele grote ongevallen. Dan zie je de rust, de kalmte. Ze raken niet in paniek." Peeters is geïntrigeerd door het aspect moed. "Het vraagt dat je jezelf onder controle hebt, maar toch de sprong durft te wagen. Wat me bij de brandweer ook aanspreekt, is het contact met de collega's. Die stevige band die je opbouwt door samen dingen te trotseren. Het korps als band of brothers."

lees ook