Nieuwe decoder voor 79 euro of gratis ?

Al ruim 3.000 klanten van Telenet hebben een open brief ondertekend van de consumentenorganisatie Test-Aankoop om hun ongenoegen te uiten. Telenet zendt vanaf september alleen nog in hoge definitie (hd) uit en heeft in een brief laten weten dat de oude sd-decorders dan niet meer zullen werken. Wie nog een sd-decorder gebruikt, zal dus voor 79 euro een nieuwe moeten kopen. Test-Aankoop is over die regeling niet te spreken.

Test-Aankoop riep gisteren nog gedupeerde consumenten op om een open brief te tekenen waarmee ze hun ongenoegen laten blijken. Intussen hebben al ruim 3.000 Telenet-klanten dat gedaan.

Test-Aankoop pikt het niet dat Telenet zijn klanten verplicht hun sd-decoder te ruilen en daarvoor te betalen. "Ten eerste er is geen enkele technische reden die kan verantwoorden waarom die upgrade naar zo'n nieuwe digibox zo snel moet gebeuren. Ten tweede: als Telenet dan absoluut die wissel moet doorvoeren, dan is het aan Telenet om aan de klanten die nieuwe digicorder gratis aan te bieden", legt Ivo Mechels van Test-Aankoop uit.

Telenet: "Ons voorstel is goed"

Telenet stelt dat het wil blijven vernieuwen en dat dat zo zijn gevolgen heeft. Volgens het Mechelse telecombedrijf worden de oude digicorders niet langer technisch ondersteund door zijn leverancier. Bovendien zijn steeds meer tv-zenders van plan om in hd uit te zenden. Om naar die zenders te kijken, is dan een nieuwe digicorder noodzakelijk.

"We denken op dit moment dat ons commerciële voorstel goed is. Mensen krijgen voor het geld toch wel een hoogwaardige decorder die veel meer kan en die voor de toekomst gebruikt kan worden", zegt Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts. Telenet geeft haar klanten op de hd-decorder een korting, maar dat is niet voldoende voor Test-Aankoop. "Mensen voelen zich bekocht en dat is ook zo. Ze moeten twee keer betalen voor dezelfde dienstverlening", stelt Ivo Mechels.

Volgens Telenet gaat het om 100.000 klanten die hun oude decorder zullen moeten omruilen. Een deel daarvan kocht de digibox of digicorder, sommigen zelfs in 2009.