NSA-onthullers ontvangen de George Polk Award

Glenn Greenwald en Laura Poitras, journalisten van de Britse krant The Guardian, hebben de George Polk Award, een prestigieuze Amerikaanse journalistiekprijs, ontvangen. Greenwald en Poitras kregen de prijs voor hun onthullingen rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Ze haalden de award persoonlijk af in New York.
AP2014

Greenwald en Poitras kregen de informatie over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Zij waren de eersten die erover berichtten. De twee journalisten reisden gisteren voor het eerst naar de VS sinds de onthullingen in juni. Eerder vreesden ze om te worden gearresteerd van zodra ze een voet zetten op Amerikaanse bodem. Maar dat gebeurde niet. Het duo werd massaal opgewacht door de pers.

"Dit is eigenlijk een prijs voor Edward Snowden, en rechtvaardigt hetgeen hij deed", reageerden Greenwald en Poitras toen ze de prijs in ontvangst namen. Poitras leeft sinds de onthullingen in Berlijn, Greenwald in Rio de Janeiro. In augustus nog werd Greenwalds partner, David Miranda, door Scotland Yard aangehouden op de luchthaven van Heathrow (Londen). Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak toen over een wraakactie.

Greenwald kreeg begin deze maand nog de McGill Medal for Journalistic Courage van de University of Georgia, een prijs voor "journalistieke moed".