Onrust in oosten van Oekraïne duurt voort

In het oosten van Oekraïne blijft de onrust voortduren. Pro-Russische betogers bezetten nu ook het politiekantoor in de stad Donetsk. De betogers willen zich afscheiden van Oekraïne of toch minstens een referendum over meer autonomie. Oekraïne schort intussen ook alle gasbetalingen aan Rusland op.
Gemaskerde activisten in het kantoor van de procureur-generaal van Donetsj.

De politiecommissaris van Donetsk is afgetreden nadat een 200-tal pro-Russische betogers het politiekantoor hadden bezet. Eerst hadden de Russisch-gezinden urenlang betoogd voor het hoofdkwartier. Ze eisten onderhandelingen met de commissaris, maar toen dat er niet van kwam, drongen ze gewapend met knuppels het gebouw binnen. De politie liet begaan.

Volgens ooggetuigen droegen de mannen het uniform van de Berkoet, de gevreesde Oekraïense oproerpolitie, de verantwoordelijk wordt geacht voor de tientallen doden in de hoofdstad Kiev tijdens de opstand tegen oud-president Viktor Janoekovitsj. Nadat Janoekovitsj verdreven was werd de Berkoet ontbonden.

Pro-Russische activisten hebben in Donetsk ook een tijdje het kantoor van de procureur-generaal bezet maar na onderhandelingen met de politie hebben ze dat verlaten.

Slovjansk

Eerder hadden Russisch-gezinden in In Slovjansk, 60 kilometer van Donetsk, een politie-commisariaat en een hoofdkwartier van de veiligheidsdienst ingenomen. "Gewapende mannen in camouflagekledij zijn het politiegebouw van de stad Slovjansk binnengedrongen", zo meldde de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov (kleine foto) op zijn Facebookpagina. "Onze reactie zal zeer krachtig zijn. Er is een verschil tussen protesteren en terrorisme." Volgens Avakov zijn er speciale eenheden op weg naar de stad om het politiekantoor te ontzetten.

De Oekraïense politie laat intussen weten dat de gewapende mannen honderden wapens uit het arsenaal van het politiegebouw hebben gehaald en die aan het uitdelen zijn aan betogers. Het zou over minstens 400 pistolen en 20 automatische wapens gaan. Daarnaast zouden de betogers ook een plaatselijk kantoor van de veiligheidsdiensten in handen hebben.

Slovjansk is een stad van zo'n 100.000 inwoners in het oosten van Oekraïne. De voertaal is er voornamelijk Russisch. De laatste dagen is het erg onrustig in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische betogers hebben de afgelopen dagen verschillende overheidsgebouwen overgenomen.

De politieke onrust in het oosten is het rechtstreekse gevolg van de Russische annexatie van de Krim. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft Rusland beschuldigd van de onrust in Slavjansk en andere steden. Hij riep Moskou op een einde te maken aan "provocatieve daden van Russische agenten in het oosten van Oekraïne".

AP2014

Gasoorlog in de maak?

Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz heeft intussen de betalingen voor gas aan Rusland opgeschort zolang de onderhandelingen over de gasprijs lopen.

De Russische gasgigant Gazprom verhoogde eerder deze maand de gasprijs voor Oekraïense consumenten tot 485 dollar per 1.000 kubieke meter, van 268 dollar in het eerste kwartaal, zeggend dat Kiev niet langer in aanmerking komt voor eerdere kortingen.

"We zien geen reden om de prijs te herzien. We beschouwen de prijs van rond de 500 dollar als geen marktprijs, ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar. Daarom hebben we de betalingen tijdens de periode van de prijsonderhandelingen opgeschort", klinkt het.