Opnieuw een gifgasaanval in Syrië

Er is sprake van een nieuwe gifgasaanval in Syrië. In Kfar Zeita, een dorp in het centrum van het land, zijn tientallen mensen in het ziekenhuis opgenomen met vergiftigingsverschijnselen en ademhalingsproblemen. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er zeker twee doden. Het regime en de oppositie beschuldigen elkaar van de aanval.

De Syrische overheid zegt dat het islamitische Al-Noesra-front er achter zit, maar volgens de rebellen is het regime van Assad de schuldige. Blijkbaar kwam de aanval uit de lucht, mogelijk ging het om raketten. Het is niet bekend om welk gas het ging.

De staatstelevisie heeft beelden uit Kfar Zeita in de provincie Hama. Er hangt rook over het dorp, het ziekenhuis is overstelpt met gewonden, onder wie veel kinderen.

In Syrië is al eerder gifgas gebruikt, waarschijnlijk door het Syrische leger. Dat gebeurde in een buitenwijk van Damascus, en er vielen 1.300 doden. Daarna is er een akkoord bereikt over de ontmanteling en verwijdering van het Syrisch gifgas-arsenaal, na Russische bemiddeling. Die operatie is nog volop aan de gang.