Rellen bij betoging tegen soberheidspolitiek in Rome

In Rome is het tot rellen gekomen bij een betoging tegen de soberheidspolitiek en voor betaalbare woningen en meer jobs. In Portugal kwamen duizenden gepensioneerden op straat tegen de inhoudingen op hun pensioenen.
FILIPPO MONTEFORTE

De betoging in Rome was een initiatief van militanten voor het recht op betaalbaar wonen, bewegingen tegen de soberheidspolitiek, de vakbonden, studenten en tegenstanders van de TGV tussen Lyon en Turijn. Volgens de organisatoren waren er 15.000 deelnemers aan de betoging, die vreedzaam begon. 

De manifestatie liep uit de hand toen gemaskerde jongeren de politie aanvielen bij het ministerie van Industrie in het centrum. Ze gebruikten daarbij stenen, eieren, sinaasappelen en voetzoekers. Een betoger raakte zwaargewond, tientallen anderen, ook politieagenten, liepen lichtere verwondingen op.

Gepensioneerden

In de Portugese hoofdstad Lissabon hebben duizenden ouderen betoogd tegen de besparingen op de pensioenen. Ook in de grote steden Porto, Guimaraes, Coimbra en Faro kwamen duizenden gepensioneerden op straat tegen de drastische bezuinigingen van de regering. Volgens de organisatoren waren er in totaal zo'n 12.000 deelnemers.

Er komt onder meer een nieuwe solidariteitsbijdrage voor alle gepensioneerden. Wie een pensioen heeft van 1.000 euro of meer, zal 3,5 tot 10 procent moeten bijdragen. De maatregel trof vroeger alleen pensioenen hoger dan 1.350 euro.