VS neemt sancties tegen leiders op de Krim

De Verenigde Staten hebben sancties getroffen tegen zes pro-Russische leiders op de Krim en tegen een gewezen Oekraïense politicus. Daarnaast worden er ook maatregelen afgekondigd tegen een dochteronderneming van het nationale gasbedrijf van Oekraïne.

De Amerikaanse viceminister van Financiën, David Cohen, kondigde ook aan dat de VS zal blijven doorgaan met het opleggen van sancties "aan degenen die de integriteit van het grondgebied en de soevereiniteit van Oekraïne blijven schenden". Het gaat onder meer om Roestam Temirgaljev, de vicepremier en Alexei Tsjali, de burgemeester van Sevastopol. De zeven vermelde personen krijgen ook al een sanctie van de EU.

Voort worden er ook sancties genomen tegen het gasbedrijf Tsjernomortnieftegaz. Het gaat om een op de Krim gevestigde dochteronderneming van het Oekraïense staatsbedrijf. Sinds kort bevindt het bedrijf zich onder Russische controle. Hun eventuele tegoeden in de VS zijn bevroren en ze kunnen geen zaken meer doen met Amerikaanse zakenmensen of bedrijven.