1 op de 9 automobilisten betrapt bij snelheidscontroles in Brussel

Tijdens een grootschalige snelheidscontrole in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die duurde van vrijdag 7 uur tot zaterdag 19 uur, werden 1.620 bestuurders betrapt op overdreven snelheid. In totaal werden 14.494 voertuigen gecontroleerd.

De zogenoemde FIPA-actie (Full Integrated Police Action) paste in de lopende campagne van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het BIVV voor verkeersveiligheid en vooral tegen overdreven snelheid.

Tijdens de actie werden 14.494 voertuigen gecontroleerd, 1.620 bestuurders daarvan reden te snel, zo'n 1 op de 9. 67 rijbewijzen werden ingetrokken voor overdreven snelheid. Een tiental mensen reed meer dan het dubbele van de toegelaten snelheid op plaatsen waar 50 km/u is toegelaten. Zo reed een bestuurder 142 km/u waar maar 50 km/u is toegelaten.

Daarnaast werden ook 643 personen gecontroleerd. Van hen bliezen er 30 positief en bleek één onder invloed van drugs. Drie mensen zijn gerechtelijk aangehouden.

De politie onderschepte tijdens de controleactie een voertuig dat geseind stond en gestolen was in Frankrijk. "De bestuurder bleek in het bezit te zijn van verschillende kredietkaarten en identiteitsbewijzen op naam van verschillende personen", klinkt het in een persbericht. "De bestuurder werd van zijn vrijheid beroofd en ter beschikking gesteld van het parket." Er werd ook een bestuurder van een bulldozer gestopt die al jaren met een rijbewijs B rondrijdt in plaats van een rijbewijs C.

Ongeveer 80 politiemensen van de 6 Brusselse politiezones en van 3 diensten van de federale politie, namen deel aan de actie. Op 15 verschillende plaatsen werd gecontroleerd.