"Antiterreuractie gestart in Slavjansk, moge God ons bijstaan"

Een "antiterreuractie is gestart in Slavjansk", de stad in het oosten van Oekraïne waar gewapende pro-Russische manschappen gisteren de kantoren van de politie en de veiligheidsdiensten hebben ingenomen. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov gemeld.
Pro-Russische betogers maken zich op om de strijd aan te gaan met het Oekraïense leger.

Avakov bracht de buitenwereld via Facebook op de hoogte van de antiterreuractie in Slavjansk. "Eenheden van alle strijdkrachten van het land nemen deel aan de actie. Moge God ons bijstaan", schreef de minister. Voorlopig is hij wel de enige Oekraïense bron van informatie.

Meer preciseringen over de toestand gaf Avakov niet, maar hij raadt de inwoners van Slavjansk wel aan om binnen te blijven. Berichten op verschillende sociale netwerken maakten intussen melding van schoten in de stad, die zowat 100.000 inwoners telt. Volgens Avakov zijn er "doden en gewonden gevallen in beide kampen".

Bij een vuurgevecht tussen speciale Oekraïense eenheden en een pro-Russische militie zou minstens een Oekraïens officier gedood zijn. Vijf andere Oekraïners raakten gewond en ook bij de opstandelingen zouden er slachtoffers zijn. 

Minister veroordeelt "Russische agressie"

Gisteravond had de minister de Russische "agressie" veroordeeld. Er waren overdag verschillende aanvallen gelanceerd tegen de kantoren van de ordetroepen, niet alleen in Slavjansk, maar ook in Donetsk en Kramatorsk. Deze aanvallen, uitgevoerd door mannen in uniformen zonder merktekens, maar goed gewapend en goed georganiseerd, deden denken aan wat zich in maart afspeelde op de Krim.

Moskou wil de voorlopige pro-Europese regering die in februari in Oekraïne aan de macht kwam, na het verdrijven van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj na bloedige betogingen, niet erkennen. Moskou heeft Kiev ook gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen de pro-Russische opstandelingen.

De Oekraïense Veiligheidsraad heeft gisteravond drie uur lang vergaderd na de aanvallen in het oosten van het land, maar er kwam geen verklaring na afloop van de vergadering.