"Belgische fietsers lopen 3 keer meer risico op pech dan Nederlandse"

In ons land lopen fietsers drie keer meer risico op pech dan in Nederland. Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie VAB en haar Nederlandse tegenhanger FietsNED bij hun leden die gebruikmaken van de fietspechverhelping.

Afgelopen jaar deed 14 procent van de leden van VAB-Fietsbijstand een beroep op technische bijstand. Bij FietsNED in Nederland was dit slechts 5 procent, drie keer lager dus.

Bandenpech is de uitgesproken nummer 1. "Als we de typische interventies aan de elektrische fiets buiten beschouwing laten, dan vullen problemen met de ketting en versnellingen de top 3 aan", meldt VAB in een persbericht.

Ook opvallend: de elektrische fiets is al veel meer ingeburgerd in Nederland, waar zo'n 1 miljoen dergelijke fietsen rondrijden. In België schat VAB het aantal gebruikers op 100.000.

Slecht fietspad in 3 op de 4 gevallen oorzaak van lekke band

Waarom lopen fietsers in ons land meer risico op pech dan in Nederland?, vroeg VAB zich af. Is de Nederlander zelfredzamer of ligt het aan de fietsinfrastructuur? 

Uit een bevraging van 200 fietsers die het afgelopen jaar bandenpech hadden, blijkt dat de infrastructuur in maar liefst 3 op de 4 gevallen de boosdoener was. En dan gaat het zowel over de staat van het wegdek als over de aanwezigheid van steentjes of glas op het fietspad.

Wanneer er geen apart fietspad is, is de staat van het wegdek minder vaak de oorzaak van bandenpech dan wanneer er wel een fietspad is, toch een frappante vaststelling. "De overheid moet dan ook absoluut meer aandacht hebben voor het onderhoud van de fietspaden", vindt VAB.