"Open gevangenis" voor vrouwen in Haren

In Haren, bij Brussel, komt er een zogenoemde "open vrouwengevangenis". Het gebouw zal vanaf 2016 plaats hebben voor zo'n 100 vrouwelijke gedetineerden. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.

Open gevangenissen voor mannen zijn er al in Hoogstraten en Ruiselede, maar voor vrouwen wordt dit een primeur. "Het gebouw komt weliswaar op het terrein te liggen van het grote gevangeniscomplex dat we in Haren gaan bouwen (foto), maar het zal zich niet achter de hoge, betonnen veiligheidsmuur bevinden", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen in de krant.

De vrouwelijke gevangenen die er terechtkomen, worden uiteraard geselecteerd. "Ze mogen bijvoorbeeld niet als vluchtgevaarlijk worden beschouwd", luidt het. "Maar het is nu eenmaal zo dat niet alle vrouwelijke gedetineerden gebaat zijn bij het veiligheidsregime zoals in onze traditionele vrouwengevangenissen in Brugge en Hasselt", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

"Het is Kafkaiaans om iedereen zomaar in de gevangenis te steken, je moet straffen op maat. Je hebt hoogbeveiligde gevangenissen nodig, maar ook halfopen en open regimes om mensen zo goed mogelijk voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving en om de kans op herval zo klein mogelijk te maken", aldus nog de minister.