Abdullah ligt op kop in Afghaanse verkiezingen

De eerste uitslagen van de presidentsverkiezingen in Afghanistan geven een lichte voorsprong voor Abdullah Abdullah, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft de Onafhankelijke Commissie voor de Verkiezingen bekendgemaakt. Intussen is 10 procent van de stemmen geteld.
AFP ImageForum
Abdullah Abdullah.

Abdullah haalde volgens de voorlopige uitkomst 41,9 procent van de stemmen, zijn directe concurrent is Ashraf Ghadi die volgt met 37,6 procent van de stemmen. Favoriet Zalmai Rassoul is derde met 9,8 procent en ligt dus ver achter.

De uitslag is gebaseerd op 10 procent van de stemmen van 26 van de 34 provincies. De Onafhankelijke Commissie voor Verkiezingen benadrukt dat de resultaten nog grondig door elkaar kunnen worden geschud. De volledige resultaten zullen er pas tegen 24 april zijn.

Vorige week konden de Afghanen naar de stembus. De opkomst was met 60 procent - voor Afghanistan - ongekend hoog. Dat is twee keer zoveel als de vorige keer. De Afghanen kiezen een opvolger voor president Karzai en konden kiezen uit 8 kandidaten. Bij de vorige verkiezingen eindigde Abdullah net na Karzai.