Congolese rebellenleider Morgan geeft zich over

De Congolese rebellenleider Morgan heeft zich overgegeven in de provincie Ituri. Dat is in militaire kringen en bij VN-bronnen vernomen. Volgens de VN is Morgan verantwoordelijk voor zware schendingen van de mensenrechten.

"Morgan", die in feite Paul Salada heet, was de chef van de Maï-Maï Simba-militie. Hij gaf zich - samen met 42 van zijn manschappen - over in oostelijke provincie Ituri.

Volgens het recentste rapport van de VN over Congo is Morgan verantwoordelijk voor zware schendingen van de mensenrechten, in casu verkrachtingen, ontvoeringen en seksuele slavernij. Hij legde zich laatst toe op hold-ups op goudmijnen, nadat hij eerder actief was geweest in olifantenstroperij. Volgens de VN zou hij bescherming hebben genoten van de hogere militaire leiding in Ituri. Volgens een rapport van de plaatselijke ngo Haki na Amani (Rechtvaardigheid en Vrede) van augustus 2013 heeft de militie van Morgan 62 doden op zijn geweten en 24 verkrachtingen van vrouwen, tussen 2010 en 2013 in Mambasa.

"De overgave van Morgan is een stap voorwaarts", aldus een VN-bron. "Maar het valt nog te bezien of daarmee een eind komt aan het fenomeen van bendeleiders die de natuurlijke rijkdommen van het land stropen."