Di Rupo noemt verklaringen van Kagame "onhandig"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft de eerdere verklaringen van de Rwandese president Paul Kagame als "onhandig" bestempeld. Kagame had zich maandag tijdens de herdenking van de genocide in Rwanda scherp uitgelaten over de betrokkenheid van Frankrijk bij de volkerenmoord, en in mindere mate ook over de rol van België.

"Het is een discours dat niet meer ter zake doet en ik begrijp de houding van Frankrijk volkomen", zei de eerste minister in de uitzending "Internationales" op TV5Monde.

Na de beschuldigingen van Kagame aan het adres van Frankrijk besloten de Fransen om hun deelname af te zeggen voor de herdenking maandag van de 20e verjaardag van de genocide in Rwanda. België tekende wel present en stuurde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS).

"We hebben akte genomen van de onhandige verklaringen (van Kagame)", aldus Di Rupo, die in een adem herinnerde aan de "vermoedens" met betrekking tot de rol van Rwanda in de destabilisering van het Grote Merengebied, daarbij alluderend op de eventuele steun van Kigali aan de rebellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). "Ik leg geen verband tussen de twee, maar het is een realiteit die bestaat", klonk het nog.