DNA-afname bij 527 jongens en mannen om verkrachter te vinden

Speurders zijn op zoek naar de verkrachter van een 16-jarig meisje en schakelen daarbij de wetenschap in. Het meisje werd op school verkracht en de politie gaat daarom DNA-stalen nemen van alle mannelijke scholieren, leerkrachten en technische personeelsleden die op het moment van de feiten aanwezig waren op de school.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De verkrachting vond plaats op 30 september 2013 in de niet-verlichte toiletten van het katholieke privélyceum van Fénelon-Notre-Dame in La Rochelle. De school telt 1.200 leerlingen. Het slachtoffer kon de dader niet identificeren, maar er werd genetisch materiaal op haar gevonden dat vergelijkend onderzoek toelaat.

In totaal zullen 475 scholieren, 31 leerkrachten en 21 leden van het administratief en technisch personeel onderzocht worden. Over een maand zullen de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Voor de leerlingen jonger dan 18 wordt een toestemming van de ouders gevraagd, plus instemming van de jongeren zelf. Ze kunnen niet verplicht worden deel te nemen aan de staalname, maar ze maken zich wel verdacht als ze weigeren. "Ze kunnen dan in hechtenis genomen en vervolgd worden", zegt de procureur.

De school had geprobeerd de berichtgeving over de verkrachtingszaak binnen de muren van de school te houden, maar ze is nu toch bekend geraakt door het grootschalige onderzoek. De leerlingen hebben vrijdag uitleg gekregen over de procedure. Ze krijgen ook desgewenst psychologische begeleiding.