Hongaarse premier Orban behoudt tweederdemeerderheid

De conservatieve Hongaarse premier Viktor Orban heeft bij de parlementsverkiezingen van 6 april zijn tweederdemeerderheid behouden. Dat blijkt uit de nagenoeg volledige resultaten die vannacht werden bekendgemaakt.

Vorig weekend was al duidelijk dat Fidesz, de partij van Orban, de parlementsverkiezingen in Hongarije zou winnen. De vraag bleef echter of de partij net als in 2010 een tweederdemeerderheid zou kunnen behalen.

Met 99,99 procent van de stemmen geteld, blijkt dat nu toch het geval te zijn. Fidesz haalt samen met zijn christendemocratische partner KDNP 133 van de 199 zetels, zo meldt het persbureau MTI. Daarmee komt de partij dus nipt uit op een tweederdemeerderheid, die nodig is om de Hongaarse grondwet te wijzigen.

Volgens de (zo goed als) definitieve resultaten haalde Fidesz in totaal 45,1 procent van de stemmen, tegenover 25,7 procent voor de linkse alliantie (38 zetels) en 20,3 procent voor het extreemrechtse Jobbik (23 zetels). De kleine ecologische partij LMP haalt met 5,4 procent van de stemmen nog 5 zetels binnen.