Libische premier al-Thinni neemt ontslag na aanslag

In Libië heeft premier Abdullah al-Thinni in een communiqué zijn ontslag aangekondigd nadat hij naar eigen zeggen een dag eerder het slachtoffer was geworden van een gewapende aanslag. Al-Thinni is de opvolger van Ali Zeidan, die door het parlement na een vertrouwensstemming in maart tot ontslag werd gedwongen. Hij werd op 8 april nog door het parlement belast met de taak om een nieuwe regering te vormen.

De premier sprak van een "verraderlijke aanslag" tegen hem en zijn familie. Hij liet wel weten de lopende zaken te zullen blijven behartigen tot aan de aanstelling van een nieuwe premier.

"Ik zal niet toelaten dat de Libiërs elkaar doden als gevolg van de post van premier", aldus Al-Thinni, die eraan toevoegde dat de aanslag op zijn persoon de bewoners van een woonwijk heeft geterroriseerd en het leven van enkelen van hen in gevaar heeft gebracht.

In het communiqué aan het parlement geeft Al-Thinni geen verdere details omtrent de aanslag, maar volgens een bron binnen zijn kabinet gebeurde de aanval op de weg naar de luchthaven. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.