Oekraïne stelt opstandelingen ultimatum

Oekraïne heeft de pro-Russische rebellen nog tot maandagmorgen zes uur de tijd gegeven om de wapens neer te leggen. Doen ze dat niet, dan volgt er een "grootschalige antiterreuroperatie" door de strijdkrachten, zo zei interim-president Oleksandr Toertsjinov.
AP2014
Interim-president Toertsjinov stelt de opstandelingen een ultimatum.

Toertsjinov, die door Rusland niet erkend wordt, beschuldigde de Russen ervan "een oorlog te voeren tegen Oekraïne". "We zullen Rusland niet toelaten om het Krim-scenario te herhalen in Oost-Oekraïne", zo zei hij.

Toertsjinov zei dat in een toespraak aan het volk, een dag nadat gewapende pro-Russische groeperingen in het oosten van het land een reeks overheidsgebouwen hadden bezet. Hij beloofde een grootschalige "antiterreuroperatie" en had het over "agressors en bezetters".

Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov gezegd dat de strijdkrachten al in actie waren gekomen in Slavjansk, maar dat bleek niet zo te zijn. 

Avakov had via Facebook de antiterreuractie in Slavjansk gemeld. "Eenheden van alle strijdkrachten van het land nemen deel aan de actie. Moge God ons bijstaan", schreef de minister. Meer preciseringen over de toestand gaf Avakov niet, maar hij raadde de inwoners van Slavjansk wel aan om binnen te blijven. Berichten op verschillende sociale netwerken maakten intussen melding van schoten in de stad, die zowat 100.000 inwoners telt. Volgens Avakov zijn er "doden en gewonden gevallen in beide kampen".

Blijkbaar ging het echter om een geïsoleerd incident, een vuurgevecht tussen speciale Oekraïense eenheden en een pro-Russische militie. Daarbij is een Oekraïens officier gedood. Vijf andere Oekraïners raakten gewond en ook bij de opstandelingen zouden er slachtoffers zijn.

"Russische agressie"

Gisteravond had minister Avokov de Russische "agressie" veroordeeld. Er waren overdag verschillende aanvallen gelanceerd tegen de kantoren van de ordetroepen, niet alleen in Slavjansk, maar ook in Donetsk en Kramatorsk. Deze aanvallen, uitgevoerd door mannen in uniformen zonder merktekens, maar goed gewapend en goed georganiseerd, deden denken aan wat zich in maart afspeelde op de Krim.

Moskou wil de voorlopige pro-Europese regering die in februari in Oekraïne aan de macht kwam, na het verdrijven van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj na bloedige betogingen, niet erkennen. Moskou heeft Kiev ook gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen de pro-Russische opstandelingen.

De Oekraïense Veiligheidsraad heeft gisteravond drie uur lang vergaderd na de aanvallen in het oosten van het land, maar er kwam geen verklaring na afloop van de vergadering.