Open VLD pakt naast een groeiplan ook uit met een zorgplan

Open VLD heeft haar twee dagen durend programmacongres in Gent afgesloten met een show met onder meer een optreden van Regi Penxten. In haar slottoespraak legde voorzitster Gwendolyn Rutten de nadruk op het 5-5-5-groenplan dat staat voor meer werk en minder lasten. De partij heeft ook een zorgplan, waaronder Maggie De Block haar schouders zal zetten. Rutten nam ook de verdediging op van Europees commissaris Karel De Gucht.
Nicolas Maeterlinck

Open VLD staat voor privacy en rechtszekerheid, stelde de voorzitster. "Wij vinden dat ambtenaren, ook fiscale ambtenaren, hun werk moeten kunnen doen. Maar wat voor ons niet kan, zijn pesterijen en publieke aanvallen. Ieder mens, iedere Belg en iedere Vlaming heeft het recht zich daartegen te verzetten. Ook als die persoon een publieke functie heeft. Ook als die persoon Europees commissaris is", verwees ze naar het geschil tussen De Gucht en de BBI (Bijzondere Belastingsinspectie).

Rutten haalde ook zwaar uit naar de andere partijen, die telkens wanneer internationale rapporten verschijnen of bedrijven sluiten, het er over eens zijn dat de belastingen naar omlaag moeten, maar dat blijkbaar vergeten zijn als ze hun verkiezingsprogramma opstellen. Zo voorzien de socialisten 4 miljard euro nieuwe belastingen, de christendemocraten 3,3 miljard en de Vlaams-nationalisten 1,7 miljard.

Rutten hekelde ook de recepten die de N-VA, zonder de partij bij naam te noemen, heeft voor Vlaanderen: snijden, bevriezen, afnemen en schorsen. "Wie de zorg bevriest, creëert een koude maatschappij. Wie twee jaar lang groei in de zorg blokkeert, creëert geen oplossingen, maar wachtrijen. Wie denkt dat je brugpensioenen afbouwt met de hakbijl, houdt niemand langer aan het werk en creëert maar één ding en dat is angst."

Het recept van Maggie

Naast het 5-5-5-groeiplan heeft Open VLD ook een zorgplan, een liberale aanpak voor zorg en de oude dag. "Het gaat om onze pensioenen maar ook om onze gezondheidszorg. We willen hervormen, niet alleen met ons verstand maar ook met ons hart", legt Rutten uit.

Open VLD schuift voor dat zorgplan de populaire Maggie De Block naar voren. "Ze heeft er in elk geval de expertise en de daadkracht voor. Het is onze dokter. Met het recept van Maggie De Block zetten we op vlak van gezondheidszorg een en ander op orde", prijst Rutten de staatssecretaris. Daarmee lijkt De Block kandidaat voor de ministerportefeuille van Sociale Zaken.

lees ook