Spoedzitting van de Veiligheidsraad over Oekraïne

Over enkele uren komt in New York de VN-Veiligheidsraad bijeen over de crisis in Oekraïne. Rusland heeft om die spoedvergadering gevraagd. Ook de OVSE, de vereniging voor samenwerking en ontwikkeling in Europa, moet zich over Oekraïne buigen, vindt Moskou.

Rusland vreest dat er een burgeroorlog kan losbarsten als de Oekraïense regering militair ingrijpt in Donetsk en omgeving.

In het oosten van Oekraïne hebben goed georganiseerde en gewapende mannen een aantal commissariaten en andere overheidsgebouwen bezet. Oekraïne dreigt met een "grootschalige antiterreuroperatie tegen al wie maandagmorgen de wapens niet heeft neergelegd.

"Terughoudendheid

Aan de spoedzitting van de Veiligheidsraad is al heel wat diplomatieke druk voorafgegaan.

De Europese Unie heeft Oekraïne gevraagd om zich terughoudend te blijven opstellen tijdens de operaties om het gezag in het oosten van het land te herstellen.

De buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie Catherine Ashton verklaarde in een communiqué "zich ernstig zorgen te maken over de acties van gewapende mannen en separatistische groeperingen in verschillende steden in het oosten van Oekraïne". Ze vroeg Rusland andermaal "om de territoriale integriteit van het land te respecteren", de Russische "troepen die vlakbij de grens zijn opgesteld terug te trekken" en "alle operaties stop te zetten die bedoeld zijn om Oekraïne te destabiliseren".

Tegelijkertijd drong Ashton er bij de autoriteiten in Kiev op aan zich terughoudend op te stellen. Ashton sprak tot slot de hoop uit dat de vergadering op 17 april in Genève met de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland en Oekraïne - respectievelijk John Kerry, Sergej Lavrov en Andriï Dechtchitsa - zal leiden tot een stabilisering van de situatie in de regio.

Maandag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Luxemburg overigens bijeen om zich te beraden over eventuele maatregelen met betrekking tot de spanningen in Oekraïne. Ze zullen zich ook buigen over de mogelijke gevolgen van het Russische dreigement om de gasleveringen aan Oekraïne stop te zetten.

"Nieuwe sancties"

Parijs heeft intussen Rusland gewaarschuwd voor nieuwe sancties als de situatie in Oekraïne uit de hand loopt. "Het is duidelijk dat we ons voor nieuwe sancties zullen uitspreken als de militaire situatie escaleert. Er moet een verzoening van beide kanten komen", zei staatssecretaris Jean-Marie Le Guen tijdens een uitzending van Europe 1, Le Monde en i-TELE.

"Verdere gevolgen"

Naar aanleiding van de jongste gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne, hebben ook de Verenigde Staten Rusland gewaarschuwd voor "verdere gevolgen". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry deed die uitspraak tijdens een telefonisch onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Kerry heeft duidelijk gezegd dat er verdere gevolgen zullen zijn als Rusland geen maatregelen neemt om de spanning te verminderen en als het zijn troepen aan de Oekraïense grens niet terugtrekt, meldt het State Department.

Voorts wees Kerry in het gesprek ook op "gecoördineerde" acties in Oost-Oekraïne van militanten die uitgerust zijn met Russische wapens. Daarbij legde de Amerikaanse minister ook een link met de gebeurtenissen die voorafgingen aan de Russische annexatie van de Krim.

Ook de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Powers, heeft gedreigd met nieuwe sancties. Powers zei op de tv-zender ABC dat de laatste gebeurtenissen in Oost-Oekraïne "duidelijk de betrokkenheid van Moskou verraden". Volgens Powers gaat het niet om spontane acties maar om professionele en gecoördineerde acties, net als in de Krim. 

Afhankelijk van het gedrag van de Russen, kunnen er sancties komen in de energie-, de bank- en de mijnsector, zei Powers.