Verkiezingen in politiek instabiel Guinnee-Bissau

Voor het eerst sinds de militaire staatsgreep van twee jaar geleden kiezen de inwoners van Guinee-Bissau een president en een parlement.
AFP/SDS
Een vrouw brengt haar stem uit in de hoofdstad Bissau.

Na de staatsgreep had de legerleider een interim-burgerregering aangewezen, die verkiezingen moest voorbereiden. Die kwamen er onder grote internationale druk.

Guinee-Bissau ligt in West-Afrika. Het is een van de armste landen ter wereld, en wordt voortdurend geplaagd door staatsgrepen en politiek geweld. Sinds het land onafhankelijk werd van Portugal in 1974 heeft nog geen enkele president zijn hele mandaat uitgedaan.

Het land wordt ook geteisterd door smokkel van drugs uit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten en Europa. De aanpak van die smokkel is belangrijk voor de verhoudingen van Guinee-Bissau met de internationale gemeenschap, maar het ligt ook heel gevoelig voor de oppermachtige militairen. Zo wordt de huidige legerleider gezocht door de Verenigde Staten voor samenzwering om de Colombiaanse rebellen raketten te verkopen, het bijhouden van de cocaïne voor de rebellen, en samenzwering om cocaïne de VS in te smokkelen.