Vertegenwoordigers Twitter gaan met Turkse regering praten

Vertegenwoordigers van Twitter gaan naar Turkije om er met regeringsleden te praten. Dat heeft Nu Wexler, woordvoerder van de sociaalnetwerksite, bevestigd aan het persagentschap AFP na berichten in Turkse lokale media. Details over de ontmoeting zijn niet gegeven.

Twitter heeft tot nu geen commentaar gegeven op het tijdelijke verbod op de site in het land. Dat verbod is intussen opgeheven, maar gisteren heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan de Amerikaanse site opnieuw aangevallen. "Twitter, YouTube en Facebook zijn gemaakt om winst te maken", zei hij. "Twitter is ook een fiscale voortvluchtige. We gaan ons daarmee bezighouden." 

Eind vorige maand werd de regering ertoe gedwongen om de beslissing om de toegang tot Twitter in het land te blokkeren, op te heffen. "We hebben het oordeel van het Grondwettelijk Hof hieromtrent gevolgd, maar ik herhaal, ik respecteer het niet", zei Erdogan gisteren ook nog. De premier vindt dat het Hof "de verdediging van commerciële internationale organisaties op zich neemt in plaats van de verdediging van het eigen land".

De Twitter-blokkade kwam er nadat afgeluisterde telefoongesprekken die Erdogan aan een corruptieschandaal linkten, massaal gedeeld werden via de sociale media. Het afsluiten van Twitter lokte een storm van protest uit. De meeste Turken slaagden er wel in de "censuur" te omzeilen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de vertegenwoordigers van Twitter de leden van de Turkse regering zullen ontmoeten.