Zeker zestien doden bij enorme brand in Valparaiso

Bij een bosbrand in Valparaiso, in het midden van Chili, zijn al zeker 16 doden gevallen. 500 houten huizen zijn in vlammen opgegaan en er werden 10.000 mensen geëvacueerd. De bosbrand is nog niet onder controle. President Michelle Bachelet heeft de noodtoestand afgekondigd en het leger naar het gebied gestuurd.

De brand begon gisteravond aan de rand van de havenstad en is sindsdien door een tiental wijken geraasd. "We vrezen dat het vuur zich zal verspreiden tot in het centrum van de stad", aldus een bevelhebber aan de lokale pers. Een dikke rookwolk nadert intussen de baai, waar zich de haven van de stad bevindt.

Zeker 10.000 mensen zijn geëvacueerd en 500 houten huizen in een historische stadswijk werden al in de as gelegd. Het leger helpt bij de evacuatie van burgers. In verschillende wijken van de 270.000 inwoners tellende stad is er geen drinkwater en de elektriciteit meer. Over de oorzaak bestaat nog geen duidelijkheid.

De stad werd in 2004 toegevoegd aan de Unesco-lijst van Werelderfgoed. Elk jaar bezoeken duizenden buitenlandse en Chileense toeristen de stad.