"Goed als bewustmaking, maar zal het iets uithalen?"

Rond 6 uur vanmorgen is de zogenoemde flitsmarathon begonnen. In heel het land zet de politie gedurende 24 uur alle middelen in voor snelheidscontroles. Ze baseren zich daarbij op 51.767 flitslocaties die zijn doorgegeven via ikflitsmee.be. De eerste resultaten zouden morgennamiddag worden bekendgemaakt. Uit een korte peiling bleek vanmorgen al dat de meeste bestuurders gewaarschuwd én voorzichtig waren.

"Het gaat over trajectcontrole, flitspalen, maar ook een 50-tal mobiele radars die verspreid zullen staan over de autosnelwegen en gewestwegen", zegt Kristof De Pauw van de federale politie. "Uiteraard zullen die niet overal 24 uur flitsen. Het is de bedoeling dat de flitscontroles slim zijn, wat betekent dat ze op de juiste plaats of op het juiste tijdstip ergens moeten staan."

De Pauw benadrukt dat de trajectcontrole en de flitspalen natuurlijk wel 24 uur aan een stuk gaan werken, want die staan er permanent. "Onze mobiele controles zullen zich verplaatsen en van hier naar daar trekken." Naast de federale politie zetten ook de verschillende lokale politiezones de grote middelen in.

De politiediensten baseren zich vandaag onder meer op 51.767 flitslocaties die zijn doorgegeven via ikflitsmee.be. De eerste resultaten worden naar verwachting morgen in de late namiddag bekendgemaakt.

Oplettendheid bestuurders stijgt

Uit een korte peiling door onze redactie blijkt dat de meeste automobilisten wel degelijk rekening houden met de verhoogde flitskans. Uit alle reacties blijkt dat ze vandaag, meer dan anders, rekening houden met mogelijke flitspalen. "Zelf heb ik er geen last van. Als het kan, rijd ik niet te snel", zegt een jongeman. Een andere man beaamt: "Van mij mag het wel eens, ik ben zelf van het rustigere type".

Anderen vragen zich af of de extra controles veel effect zullen hebben. En nog iemand vindt dat de politie niet alleen de snelheid moet controleren, maar ook moet letten op andere overtredingen. "Daarnet zag ik hier iemand over een volle witte lijn rijden."

Meest gelezen